2. toukokuuta 2013

Opiskelukuulumisia

Opiskelut alkavat olla pikkuhiljaa loppusuoralla, kun viimeinen kuukausi on menossa (valmistumme siis 29.5.). Suoritin viimeisen työharjoittelujakson 18.2.-4.5. Mummin Pullapuodissa, joka olikin minulle jo edelliseltä harjoittelujaksolta tuttu paikka. Edelleen viihdyin paremmin kuin hyvin ja erittäin iloinen asia olikin, kun minulle tarjottiin töitä kesäksi :) Muutamia vuoroja olen tehnyt jo tässä koulun ohella, kun on sattunut lukujärjestykseen sopimaan.

Ensimmäiset versiot lime- ja mansikkaleivoksesta (kuvat (c) Jauhopeukaloinen)

Koulussa ensimmäinen viikko työharjoittelun jälkeen meni tuotekehittelyn parissa jossa oman ryhmäni kanssa saimme tehtäväksi kehitellä suolainen sekä makea leivonnainen joiden tulisi olla gluteenittomia, munattomia, maidottomia ja soijattomia. Voin sanoa, että ei ollut ihan helpoimmasta päästä tämä tehtävä. Vielä kun raaka-ainelista kapeni entisestään asiakkaan käytyä maistamassa ensimmäisiä tuotoksiamme jotka olivat limehyydykeleivos, mansikkaleivos ja suolaiset nyytit lohi- ja kasvistäytevaihtoehdoilla. Kiellettyjen raaka-aineiden listalle lisättiin ainakin kaura, mansikka, riisi ja pippuri. Emme siis voineet enää käyttää hyydykeleivoksessa kaurakermaa emmekä makeiden leivosten pohjassa gluteenitonta jauhoseosta, koska se sisältää riisiä. Voin sanoa, että tässä vaiheessa oli ryhmämme sisällä pientä epätoivoa ehkä havaittavissa, mutta saimme kuitenkin uudet versiot limehyydykeleivoksesta ja suolaisista tuotteista tehtyä. Hyydykeleivoksessa kaurakerma korvattiin kookoskermalla ja pohjaan käytettiin maissijauhoja sekä perunajauhoja. Suolaiset nyytit muutettiin piirakkamuotoon asiakkaan toiveesta. Itse pidin enemmän hyydykeleivoksen alkuperäisestä versiosta, suolaisissa taas ei juuri eroa ollut, kun lähinnä mausteista piti karsia.

Suolaiset piiraat ja muokattu versio limeleivoksesta (kuvat (c) Jauhopeukaloinen)

Toinen kouluviikko menikin sitten panikoidessa niitä jo ennakkoon pelättyjä työkokeita. Kaksi päivää (7,5h + 7,5h) painettiin tukka putkella jotta saatiin kaikki tuotteet tehtyä. Oma työlistani näytti tältä:

  • 10 kpl ruisleipää, kypsä paino á 800g
  • sekaleipää 2l, käytettävä rouheita/leseitä/jyviä, raakapaino á 400g (tein kauraleipää)
  • pasteijat 20kpl, kypsä paino á 60g (tein kinkkupasteijoita)
  • 4-säikeinen pullakranssi + kaksi pullapitkoa, raakapaino kranssilla 750g, pitkoilla 375g
  • erityisruokavalioleivonnainen; gluteeniton ja maidoton täytekakku 6 henkilölle (tein vadelma-soijakermakakun)
  • pursotettavat pikkuleivät 1kg kypsää
  • suklaaleivokset, 1 vetopohja
  • bebe 15kpl
  • juhla-aiheinen täytekakku 10-12 henkilölle (tein prinsessakakun jonka päällystin yo-lakiksi)
  • obladi-laatta juhla-aiheiseen kakkuun (jäi tekemättä, kun 7h olin vetänyt toisena päivänä pelkän aamupalan voimin ja spritsatessa vain kädet tärisi joten luovutin)

Heti ekana päivänä tuli ongelmia ruisleivän kanssa, kun leipäni nousivat yli ja jouduin riivaamaan ne toistamiseen ja nostattamaan uudelleen. Aikataulussa en onneksi kuitenkaan jäänyt erityisemmin jälkeen, mutta ottihan tuo silti päähän. Seuraava ongelma tuli pullakranssin kanssa jonka tein kylmäleivonnalla torstaina ja nostatin+paistoin perjantaina. Pinta hikoili ja meni paistossa rakkulaiseksi. Ikinä ennen ei ollut näin käynyt ja juuri aiemmin olin samalla viikolla tehnyt kylmäleivonnalla aika pitkälti täydellisen pullakranssin, kun treenasin työkoetta varten. Sanotaanko että ehkä pikkusen harmitti, että nyt piti sitten osua huono tuuri tuon kanssa, mutta aina ei voi voittaa. Tuo pullakranssin pirulainen vaan taisi olla pääsyyllinen miksi sain "vain" H2 arvosanan K3:n sijaan työkokeista. En kuitenkaan osaa liian pettynyt olla, koska etukäteen todella pelkäsin kuinka saan kaiken ajoissa tehtyä, mutta selviydyin kuitenkin.

Nyt voikin sitten ottaa suhteellisen rennosti nämä viimeiset viikot, kun työkokeet ovat takana :) Ihanaa kyllä valmistua ja päästä keskittymään pelkästään töihin taas vaihteeksi. Vapaa-aika on oikeasti vapaa-aikaa eikä tartte tehdä koulutehtäviä. Alla vielä pari ei-niin-hyvää kuvaa työkokeen näyttöpöydän antimista.




Tuotekehittelykuvat poikkeuksellisesti lainakuvia Jauhopeukaloisen herkut blogista. Ei tullut itse otettua kunnollisia kuvia noina päivinä joten lainasin (luvan kanssa toki :)) luokkakaverini kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti