2. helmikuuta 2013

Sitruuna-lakritsikermakakku
















Kaveri tilasi kakun tupareitaan sekä koiransa 11-vuotispäiviä varten. Toiveena oli, että kakussa olisi jotain lakritsia (koiran nimi Laku). Itse en ollut aiemmin tehnyt yhtään kakkua jossa olisi ollut lakritsia joten lähdin hakemaan Kinuskikissalta inspiraatiota. Sieltä löytyikin sitten lakritsitäyte jonka alle sivelin kakkuun lemon curd tahnaa. Lisäksi toiveena oli jotain muuta koiraan liittyvää (silhuetti tms) ja päädyin testaamaan oman osaamiseni rajoja kokeilemalla maalata ensimmäistä kertaa kuvaa marsipaanille. Yllättävän hyvin mielestäni maalaus onnistuikin, kun ottaa huomioon etten juuri ole ikinä ollut maalaaja vaan ennemminkin lyijykynällä piirtäjä. Onnea vielä 11-vuotias Laku koiruus sekä onnea uudesta kodista Anne! Toivottavasti kakku maistui! :)

Pohjana kakussa oli viiden munan sokerikakkupohja jonka tein Ulla Svenskin Unelmakakut -kirjan ainemääräohjeistuksen mukaan. Kirjassa neuvotaan punnitsemaan kananmunat ja kertomaan kananmunien määrä kertoimella 0.7 jolloin saadaan sokerin ja jauhojen määrä.

5 munan sokerikakkupohja (20cm vuokaan, voi tehdä myös isompaan, jolloin pohja on matalampi)

260 g kananmunaa
180 g sokeria
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Aloita voitelemalla ja korppujauhottamalla vuoka sekä laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun pinnalle vatkaimella tiputettava kuvio (esim. kahdeksikko) jää hetkeksi näkyviin. Siivilöi vaahdon sekaan keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe hitaasti nuolijalla sekoittaen.

Kaada massa kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys tikulla.

Vinkkejä:

*Jos mahdollista, paista pohja jo täyttöä edellisenä päivänä. Pohja on helpompi leikata, kun se saa tiivistyä.
*Jauhot voi sekoittaa munasokerivaahtoon myös puhtaalla kädellä. Näin saat varmasti kaikki pienetkin jauhohippuset sekoitettua, älä kuitenkaan vaivaa! Varovaisuus on tässäkin valttia.

Lakritsitäyte

125 g Kick-karkkeja tai -patukoita
1 ½ dl kuohukermaa
1 ¼ dl Flora Vispiä tai vispikermaa

Pilko Kick-karkit pieniksi paloiksi ja laita ne kuohukerman kanssa teflonpintaiseen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä (minulla oli vaihdellen kolmosella ja nelosella) niin kauan, että karkit sulavat kerman sekaan. Kaada vaahdotusta varten valmiiksi kulhoon. Anna olla jääkaapissa, kunnes kastike on täysin kylmää. Muutama tunti ei riitä, tee kastike mielellään jo edellispäivänä.

Vatkaa kylmä lakritsikastike jämäkäksi vaahdoksi.Vaahdota myös vispikerma. Yhdistä vaahdot keskenään nuolijalla sekoittaen. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin vielä tämän jälkeen vaahdottaa seosta, mutta kommenteissa oli niin monella juoksettunut koko seos tässä vaiheessa, että vaahdotin jo valmiiksi hyvin ja vain sekoitin vaahdot toisiinsa.
















Kakkupohjan leikkasin kolmeen osaan, kostutin spritella, sivelin pintaan lemon curdia ja sen päälle lakritsitäytettä. Pinnalle vispikerma ja marsipaanille maalattu kuva. Marsipaanin alle laitoin vain kerroksen kermaa, koska kakku meni syöntiin jo seuraavana päivänä ja täten sen pitäisi riittää eristeeksi. Lisäkoristeena parit marsipaanikukkaset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti