13. elokuuta 2012

Vanilja-mustikkapiirakka
















Tänään lähti kokeiluun Kinuskikissan sivulta bongattu vanilja-mustikkapiirakka. Lopputulos olikin kovin hyvä ja varmasti teen tällaista mustikkapiirakkaa jatkossakin. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen laitoin pohjaan kardemummaa vähemmän, kun yksi ruokalusikallinen tuntui vähän hurjalta määrältä. Mustikat olisi myös pitänyt jättää hieman kauemmaksi reunasta, nyt ne uunissa vähän valuivat reunan yli parista kohtaa. Tuli myös jälleen todettua miksi itse tulen jatkossakin laittamaan jokaiseen ohjeeseeni tänne käyttämäni vuoan koon. Olin nimittäin jo tasoitellut pohjataikinan omistamaani pienempään piirakkavuokaan, kun aloin miettiä, että ei kyllä tule mitenkään täyte ja mustikat mahtumaan tuohon kyseiseen vuokaan. Ei muuta kuin voitelemaan isompi vuoka ja kaapimaan taikina siihen :) Toki tämmöset varmaan pikkuhiljaa oppii arvioimaan jo etukäteen, mutta helpottaakseni mahdollisten lukijoideni elämää tulee vuokien koot löytymään aina ohjeideni yhteydestä.

Ainekset (27cm piirakkavuoka)

Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte
¾ dl perunajauhoja
½ dl sokeria
4 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko
200 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
1 kananmuna
6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä jauhotetuin sormin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää joukkoon vähän kerrassaan maito. Lisää vispilällä sekoittaen keltuainen. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan.

Kuumenna kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa muutaman kerran. Nosta pois liedeltä. Poimi vaniljatangon puolikkaat kiisselistä. Sekoita joukkoon vaniljarahkavalmiste ja kananmuna. Levitä pohjan päälle.

Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri. Levitä mustikat vaniljatäytteen päälle.

Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, jos pohjan reunat tummuvat liikaa ennen ajan täyttymistä. Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilemista.

Alkuperäinen ohje: Kinuskikissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti