16. maaliskuuta 2012

Sacherkakku (G, L)
















Avopuolisolla oli tänään syntymäpäivät ja kyselin jo pari viikkoa sitten toiveita syntymäpäiväkakkua ajatellen. Toiveena oli Sacherkakku joten sellainenhan sitä piti sitten yrittää väsätä. Kokeeksi tein kakkupohjan gluteenittomana ja margariiniksi sekä suklaaksi valitsin laktoosittomat vaihtoehdot. Tämä sopi siis sekä keliaakikoille että laktoosi-intolerantikoille. Omaan makuun tämä kakku oli turhan tumman suklaista (en siis juurikaan välitä tummasta suklaasta), mutta sankari tykkäsi kovasti ja sehän se on pääasia :)

Ainekset (24 cm irtopohjavuoka)

150 g margariinia (laktoosittomia vaihtoehtoja esim. X-tra tai hopean värisessä kääressä oleva Sunnuntain leivontamargariini)
150 g taloussuklaata (käytin Brunbergin tummaa suklaata)
5 valkuaista
0,5 dl tomusokeria
5 keltuaista
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl maissijauhoja (alkuperäisessä ohjeessa vehnäjauhoja)
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kostutus

1-1,5 dl omenamehua

Täyte

2-3 dl kiinteää aprikoosisosetta tai -marmeladia

Kuorrutus

100 g margariinia
150 g taloussuklaata

Koristeeksi

kaupasta valmiita suklaaruusuja sekä lehtiä
hasselpähkinärouhetta

Aloita pohjustamalla irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat huolellisesti, itse en jauhottanut ollenkaan, koska kaapista ei löytynyt gluteenittomia korppujauhoja. Sulatetaan rasva miedolla lämmöllä, paloitellaan joukkoon suklaa ja annetaan sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä, mutta ei jähmettyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 0,5 dl siivilöityä tomusokeria ja jatka vatkaamista vielä hetki. Vatkaa keltuaiset ja 1,5 dl siivilöityä tomusokeria vaahdoksi. Tässä järjestyksessä vatkatessa ei tarvitse pestä vatkaimia välillä.

Sekoita keltuais-sokerivaahtoon vielä juokseva suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Lisää lopuksi valkuais-sokeriseos ja sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 60-70 minuuttia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan, kostuta pohjat ja levitä väleihin aprikoosisosetta.

Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä, paloittele joukkoon suklaa ja sulata se koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kaada jäähtynyt, mutta vielä juokseva kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Auta levittymistä tarvittaessa veitsellä tai lastalla. Koristele kakun alareuna halutessasi esim. hasselpähkinärouheella ja asettele pinnalle joko suklaaruusuja tai suklaamakeisia.

Kakun on hyvä antaa maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Alkuperäinen ohje kirjasta Kaarinan parhaat leivonnaiset (Roininen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti